5 tipů, jak se co nejefektivněji naučit cizí jazyk

UčeníPro někoho legrace a zábava, pro jiné utrpení a starosti navíc. Je třeba si uvědomit, že učení nových věcí nemusí být stres nebo nejméně oblíbená aktivita. Jestliže si najdete správný směr, jak se co nejefektivněji učit, o zábavu máte jednoznačně postaráno. S cizím jazykem je to stejné. Stačí se naladit na pár tipů a máte jazyk na dosah úspěšnosti. 

Jestliže přemýšlíte o tom, že byste chtěli svůj život okořenit něčím novým nebo se pustit do cizích jazyků, jste na správném místě, a dokonce bych i řekla, že byste měli číst dál. Učení se novým věcem a dovednostem dá občas zabrat, ale stačí překonat první milník, po kterém přijde zasloužená odměna v podobě ovládání dané dovednosti a schopnost ji používat i na denní bázi.  

Základem pro učení se nových věcí je nepřestat a jednoduše v tom být až po uši dennodenně. Svůj systém v učení si musíme najít tak nějak každý sám, ale na druhou stranu není špatné si během brouzdání po internetu přečíst pár neutrálních tipů, které Vaši snahu a odhodlanost posunou zase o kus dál v cestě, v tomto případě v anglickém jazyce.

  1. HLAVNÍ ROLI HRAJÍ SLOVÍČKA
    Bez slovíček to jednoduše nejde. Jestli je Vašim snem mluvit v cizině jako rodilý mluvčí, nejdříve musíte mít slušnou slovní zásobu. Skvělý tip na slovíčka jsou různé aplikace, například Duolingo.

     

  2. NAUČTE SE FRÁZOVÁ SLOVESA JEDNOU A POŘÁDNĚ
    Všichni jsme s těmito slovesy měli problém. Je jich tolik a některé z nich si jsou tolik podobné. Be up to, Be into sth., Come along, Come across, atd. Zkrátka na zamotání hlavy, ovšem to nebude Váš případ. Zařadtě je do své mluvy a když si náhodou nebudete jistí, kdy a jak je použít, na internetu se dá najít spoustu informací. Jednou sami uznáte, že to za tu odhodlanost stálo a budete si je od té doby pamatovat. Vždy se učte tato spojení dohromady. Jakmile se je naučíte, bude Váš jazyk zase o úroveň výše. 
     
  3. NAJDĚTE SI KONÍČKA, KDE JAZYK USLYŠÍTE DENNĚ
    Ne nadarmo se říká, že smysly jsou naše velká výhoda, proto bychom je měli řádně využít. Učení jde i částečně hrou, tudíž si pouštějte písničky v cizím jazyce, filmy a seriály nebo podcasty! Ideální krok je si najít rodilého mluvčího a být s ním kamarád, se kterým budete mluvit. A co je za mě další super varianta? Našetřete si peníze, vyberte místo, kam byste se rádi podívali a jeďte. Nejen, že uvidíte své sny naživo, ale hlavně budete mluvit.
     
     
  4. UDĚLEJTE SI POŘÁDEK V ČASECH
    Čas plyne a s ním i naše orientovanost v časech. Základem začínáme v minulém, přítomném a budoucím. Co ale takhle časy prosté a průběhové? A jak jste na tom s časy typu – předminulý, předpřítomný a předbudoucí? Začínáte s panikou? Tak zastavte. Základem je klid a uvědomění si časů tak, abyste se s radostí mohli posunout na další level Vaší cesty.  

     

  5. TIPY NA APLIKACE, KTERÉ VÁM UČENÍ ZPŘÍJEMNÍ
    Dnešní doba přeje různým vychytávkám a co nejlépe pochopitelným věcem. Jestliže i Vy hledáte směr, jak se více s jazykem spřátelit, jděte na to přes aplikace. 
    • Language Reactor  super interaktivní titulky pro YouTube a Netflix. Nemusíte zastavovat videa,  stačí kliknout na dané slovo v titulcích a hned se Vám ukáže překlad.
    • Duolingo  doslova všehochuť, když se chcete dostat do formy.
    • Quizlet  skvělá online platforma, která vám pomůže v oblasti procvičování.
    • The New York Times, The Times, BBC atd.  čtěte si noviny v anglickém jazyce 
       

Nehledejte ve věcech problém, naopak v nich hledejte nové možnosti, které Vám vždycky otevírají dveře tam, kam se strach nedostává. Jestli toužíte po osvojení si nových schopností, teď je nejlepší čas začít. 

Klára 🙂

Více příspěvků