Jak odbourat strach z mluvení na veřejnosti v cizím jazyce

Dovolená v zahraničí, na kterou jste si poctivě ušetřili a těšíte se několik měsíců. Jediné, z čeho máte strach, je mluvení v cizím jazyce. Vaše komfortní zóna je narušena a radost vyměnil strach a nejistota. Jak ji obnovit a odbourat strach z mluvení na veřejnosti v anglickém jazyce? Pojďte si přečíst článek a budete mnohem jistější.  

 

Dovolenou v práci máte zajištěnou, poctivě jste spořili celý rok, abyste se mohli odvázat a zajistit dovolenou snů. Jediná překážka, která Vás drží zpět, jsou Vaše cizojazyčné dovednosti, kvůli kterým máte strach. Odhoďte starosti a připravte se tak, aby se Vám vrátila radost z výletu. 

ZJISTĚTE SI SLOVÍČKA K DANÉ POTŘEBĚ

Jestliže se chytáte na klasickou odpočinkovou dovolenou nebo na zájezd, kde víte, že budete potřebovat základní fráze, jednoduše si dejte tu práci a důkladně si nastudujte podklady k daným situacím. Slovíčka potřebujeme i v našem mateřském jazyce, abychom mohli komunikovat. Nepřeskakujte ani tento krok v angličtině. Jestliže se důkladně naučíte slovíčka jednou, pak věřte, že si je budete pamatovat. Je dobré se zaměřit na jeden druh anglického jazyka, který chcete používat – americkou angličtinu nebo britskou, a následně k tomu přizpůsobit svoji slovní zásobu. 

SNAŽTE SE V ANGLIČTINĚ ČÍST, PSÁT, POSLOUCHAT


Zapojte všechny smysly, které máte. Čím víc jich zapojíte, tím rychleji se adaptujete na cizí jazyk a rychleji se Vám bude přepínat z jednoho jazyku do druhého. Poslechem jednoduše získáte dovednosti ve výslovnosti, z filmů nebo seriálů pochytáte další slovíčka, které si díky zábavnější formě učení lépe zapamatujete. 

HLEDEJTE PŘÍLEŽITOSTI K MLUVENÍ
Mluvit, mluvit a mluvit. Jedině tak si osvojíte svoje dovednosti v podobě anglického jazyka. Můžete mít sebelepší výslovnosti, gramatiku nebo zásobu slovíček. Jestli je ale nebudete mít šanci vyzkoušet v praxi, je to škoda. Jestli máte možnost získat kamaráda na dopisování nebo volání v anglickém jazyce nebo se zúčastnit kurzů či se spojit se mnou, udělejte to. Velké doporučení, které Vám řekne každý cizinec, mluvení je základ. Jakmile se rozmluvíte a nebudete se kontrolovat s každým slovem, jste na skvělé cestě.  

DŮLEŽITÁ JE SEBEDŮVĚRA
Ať chceme nebo ne, sebedůvěra hraje velkou roli. Stydíte se, že nemáte dostatek slovní zásoby, dlouho jste nemluvili, vaše představy jsou zkrátka jinde, a tím pádem hodíte své několikaleté úsilí za hlavu a raději nikam nepojedete, protože máte strach. Proč? Prvním krokem je to, že chcete začít, a právě proto byste se měli zakousnout a jít si za tím. Učení je na delší trať v jakémkoliv případě, ale stačí chtít a jde to. Jestliže opravdu chcete překonat sami sebe, sebedůvěru naberete v průběhu cesty. Proto se nevzdávejte a zapracujte na svých dovednostech tak, aby s tím šla ruku v ruce i, již zmíněná, sebedůvěra.  

Více příspěvků